top of page
Forfatterens bildeArgument Agder

Agder - en versting i utenforskap

Kommentar 12,08.2024: Opplæringsloven gir elevene rett til opplæring som fører til studiekompetanse eller fagbrev. Men halvparten av de unge ledige har ikke fullført utdannelsen de har rett på.



Av Randi Øverland, publisert 12.08.2024


"Agder er fortsatt versting". Det «overrasker ikke NAV-sjefen» skriver Fædrelandsvennen 9. august. Realiteten er til å grine av!

Hvor lenge skal en snakke og snakke om de samme tingene år etter år uten å gjøre de avgjørende politiske vedtakene som snur trenden? For det handler om politikk – å ville og å gjøre!


NAV-ansvaret

NAV-sjefen sier at han ikke er overrasket! Han vet og har visst lenge. Men hva gjør han? Og hva kan han gjøre? Presse på og opplyse politikerne gang på gang at det er de unge som ikke blir ferdige med videregående opplæring som utgjør halvparten av de unge ledige. Slå alarm! Han kan i klare tall vise hva det koster i uhelse og i penger totalt sett dersom en fortsetter på denne måten år etter år.  Venter han på at noe skal skje – at noen andre skal ordne opp? Det handler om våre unge, om våre innbyggere i Agder.


Det er Agder fylkesting og fylkesutvalg sitt ansvar å legge til rette slik at hver eneste elev som ønsker det, får sin studiekompetanse eller sitt fagbrev! Alle de unge bor i en kommune, som igjen i samarbeid med fylket, må kunne sørge for at det er læreplasser nok i det offentlige og private arbeidsmarkedet. Administrasjonen har et stort ansvar, men jeg har fortatt ikke sett tydelige endringsskapende forslag. Venter de også på at noen andre skal ordne opp?


Hadde ikke flertallet som ble – og fortsatt er – ledet av Høyre stemt forslagen ned – gang på gang- hadde flere tusen vært «reddet» og gode fagarbeidere i dag

Jeg tenker fortsatt at politikerne i fylkestinget ikke har tatt på alvor retten til videregående opplæring som kom i 1994. Det er 30 år siden!!! Opplæringsloven gir elevene rett til opplæring som fører til studiekompetanse eller fagbrev.   

Jeg har mange ganger tenkt tilbake på alle forslagene og interpellasjonene vi i Arbeiderpartiet kom med i perioden 2015 – 2019. Det var vedtaksforslag som ville sørget for at alle elevene som hadde bestått andre året i sin fagutdanning, kunne gå direkte til en læreplass, evt. en tilrettelagt praktisk opplæring i skole, slik at de kunne få sitt fagbrev som lovet. Hadde ikke flertallet som ble – og fortsatt er – ledet av Høyre stemt forslagen ned – gang på gang- hadde flere tusen vært «reddet» og gode fagarbeidere i dag. Men det passet og passer fortsatt ikke flertallet med Høyre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Fremskrittspartiet å prioritere denne saken skikkelig, legge til rette og bevilge nok penger. For det er klart det koster penger, men etter min mening, mest vilje til å handel.


Agder kunne blitt et foregangsfylke. Nå er de best på utenforskap!  

Nær 45 000 personer mellom 20 og 66 år i Agder «står i utenforskap», som det så fint heter. Det er formidable tall når er vet at vi er bare ca 300 000 innbyggere. NAV vil ikke ut med tallene for unge mellom 20-29 år på Agder, men vi kan se av offentlige grafer at det må være mellom 17 – 20 prosent. På landsbasis er tallet 15,8 prosent.


Det vil sikkert bli mer snakk, fine ord og klare målsetninger – men blir det forpliktende vedtak?

Jeg undres på hvor lang tid det vil ta før fylkeskommunen klarer å oppfylle loven og sørge for at alle unge som ønsker å bli fagarbeidere blir ferdige med opplæringen sin? Det vil sikkert bli mer snakk, fine ord og klare målsetninger – men blir det forpliktende vedtak?

Min første anbefaling er at nødvendige vedtak, penger og avtaler om læreplasser kommer på plass. Min andre anbefaling er å se til Åseral og det den dyktige ordføreren gjør!



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no

Comments


bottom of page