Synspunkt 10.01.2025: Arbeiderpartiet ble stiftet 21. august 1887 ved Ormetjern i Barbu kommune utenfor Arendal med sagbruksarbeider Anders Andersen, opprinnelig fra Jevnaker, som formann. Han ville nok snudd seg i graven om han visste hvordan dagens Ap-politikere har kjørt partiet i grøfta.
Av Knut Erik Severinsen, partiløs sosialdemokrat, publisert 10.01.2025
Det som har skjedd nå etter at Arbeiderpartiet kom til makta i 2021 er på mange måter det samme som skjedde i Frankrike fra 2012 til 2017. 2012 var et strålende år for det franske sosialistpartiet. François Hollande ble valgt som president og avsluttet 17 år med borgerlig styre. I nasjonalforsamlingen fikk sosialistene rent flertall. Fremtiden så lys ut for den franske venstresiden.
Optimismen varte ikke lenge. I løpet av ti år gikk det franske sosialistpartiet fra rent flertall til nærmest å fordufte. I 2017 fikk partiet bare litt over 6 prosent av stemmene. I 2022 havnet partiets kandidat Anne Hidalgo på en ydmykende tiendeplass, med 1,8 prosent av stemmene.
I 2021 fikk Arbeiderpartiet 26,3 % av stemmene ved stortingsvalget. Nå er de på meningsmålingene nede på 16 tallet og trenden er fortsatt ned.
Hva kan grunnen være?
I 2021 var mange velgere lei av Høyrestyre, og folk ba om trygghet. Men i stedet ble de tilbudt markedstilpasning og større usikkerhet.
Brutte valgløfter
Siden 2021 har det blitt mange av dem. Først og fremst er det floskelen "Nå er det vanlig folks tur". I 2021 var mange velgere lei av Høyrestyre, og folk ba om trygghet. Men i stedet ble de tilbudt markedstilpasning og større usikkerhet. Valgkampen var basert på løfter om mer velferd. Slik ble det ikke. Det har resultert i at 700 av de rikeste som sørger for mange arbeidsplasser har tatt sine penger og flyttet til Sveits. Pandemien og krigen i Ukraina har blitt Støres redningsplanke når han argumenterer for hva som er grunnen til alle "vanskelighetene"!
En upopulær leder
Sjelden har Norge hatt en mer upopulær leder en Jonas Gahr Støre. Han fremstår som EU sitt sikreste kort her i landet. Han flyr over hele kloden og forsøker å fremstå som en verdensleder uten å ofre det norske folk særlig mye. I tillegg har han måtte bytte ut en rekke statsråder, som har hatt vansker med å forholde seg til lover og regler.
Videre har Norge for tiden en olje- og energiminister på autopilot, noe man også trygt kan si om Støre. Når disse to intervjues på TV så er det stort sett det samme som kommer fra den kanten. "Vi følger med, vi har stort fokus." Ja, du har nok hørt det, egentlig.
Litt tilbake til Frankrike.
Spikeren i kisten på det franske sosialistpartiet kom da Emmanuel Macron lanserte seg som kandidat til president. Det nye partiet, En Marche, appellerte til sentrumsvelgere. Med det forsvant det som var igjen av sosialistpartiet. Jonas Gahr Støre sammenligner seg selv med, nettopp Emmanuel Macron. Partiet , En Marche, er et Sentrum-Høyre parti. Det er en politisk retning jeg mener også Støre har dratt det norske Arbeiderpartiet mot.
Industriarbeideren, i mange år kjernevelgeren til Arbeiderpartiet, går til Fremskrittspartiet og INP. De lover fortsatt oljeutvinning, ingen bompenger og streng innvandringspolitikk.
Det skjer i Norge nå!
Frankrikes første sosialistparti, Parti Ouvrier Français, ble grunnlagt i 1880, altså bare 7 år før det Norske Arbeiderparti ble stiftet. I dag heter partiet Parti Socialiste. Fra rent flertall i 2012 til å få ett sete i nasjonalforsamlingen (577 seter) i 2024.
Ved valget nå i 2025 kan vi oppleve at Arbeiderpartiet får under 10 prosent av stemmene. For Arbeiderpartiet har mistet sakseierskap på områder de før dominerte. Da norske velgere i 2023 ble spurt om hvilket parti de mener har best politikk på 13 ulike områder scoret ikke Arbeiderpartiet høyest på ett eneste område. Dermed går velgerne til andre partier, partier de mener er bedre på saker som er viktige for dem selv.
Industriarbeideren, i mange år kjernevelgeren til Arbeiderpartiet, går til Fremskrittspartiet og INP. De lover fortsatt oljeutvinning, ingen bompenger og streng innvandringspolitikk. Venstresiden i Arbeiderpartiet, de som ønsker mer stat og mer velferd, går til Rødt og SV. Lilla Velgere som er opptatt av skole og næringsliv, går til Høyre. Samtidig setter mange seg på gjerdet.
Heldigvis har ikke ytre høyre fått særlig fotfeste her til lands. Først og fremst tenker jeg på Norgesdemokratene og alliansen som i enkelte år har yppet seg en smule. Men der i gården er det mangel på gode ledere og en politikk folk kan kjenne seg igjen i.
Fremskrittspartiet (FrP) derimot ser ut til å bli landets største parti. Partiet er beviset på at den sosialistiske tanken er gått ut på dato. FrP har sittet ved kongens bord fra 2013 til 2021. De slet også med statsråder som ikke var helt stuerene. Verst av dem alle må sies å være Terje Søviknes, som på beste sendetid (Debatten) på TV løy det norske folk mitt opp i fjeset når han hevdet at ACER avtalen ikke ville få innvirkning på norsk strømpolitikk.
Når Arbeiderpartiet er nede på 16-tallet, må de spørre seg om de gjør noe feil. Partiet kan gjøre lurt i å se på erfaringene fra sitt søsterparti i Frankrike.
Dette er et leserinnlegg som formidler forfatterens mening
Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no
Comments