top of page
Forfatterens bildeArgument Agder

En tryggere by

Synspunkt 23.10.2024: Medlem av Kultur - og Idrettsutvalget i Kristiansand ønsker at straffedømte skal få jobber som lettere vil føre dem tilbake til samfunnet.



Av Steinar Bergstøl Andersen, Kultur - og Idrettsutvalget, Kristiansand Kommune, publisert 23.10.2024


På mandag 14. oktober hadde vi et interessant og givende møte med lederen av Wayback i Kristiansand, Otto Pedersen. Wayback er en organisasjon som hjelper straffedømte som er i ferd med, eller som har avsluttet sin soning, og skal på vei tilbake igjen til samfunnet. Dette er en gruppe som vi som storsamfunn ofte har glemt, eller ikke gitt de den oppmerksomheten de fortjener for sitt viktige arbeid. Mange som kommer ut av fengsel kommer ut med en bærepose med tøy og en midlertidig bolig, gjerne i et belastet miljø. Noe som gjør at de er i risiko for å falle tilbake i en kriminell løpebane.


Men jeg vil gi de som har vist over tid at de er lovlydige og vil bryte med sin kriminelle fortid jobber med noe større ansvar.

Denne gruppen trenger at samfunnet stiller opp. I Norge er det sånn at når man har sonet sin straff så har man gjort opp for seg, og skal tilbake igjen til samfunnet. Og forhåpentligvis få seg en jobb og bli en lovlydig borger. Men realiteten er dessverre en helt annen. Mange faller tilbake, havner sammen med sitt gamle miljø og ender tilbake igjen i fengsel. Her må vi gjøre mer som samfunn. Vi må sørge for at de får en rettferdig sjanse til å bli lovlydige borgere.


Hvis vi ikke gjør det svikter vi vårt ansvar som politikere. Wayback arrangerer arbeidstrening for tidligere straffedømte, og forsøker å få de inn i nettverk som gjør at man forebygger tilbakefall. Wayback sin arbeidstrening består i samfunnsnyttige jobber, som å pelle søppel og andre jobber som kanskje ikke myndighetene prioriterer like høyt. Men jeg vil gi de som har vist over tid at de er lovlydige, og vil bryte med sin kriminelle fortid, jobber med noe større ansvar.


Vi har i dag store utfordringer med ungdomsvold, både på skoler og i sentrum. Så jeg foreslo over bordet til Otto Pedersen om dette var jobber de kunne bemanne med folk som var klare til å ta større ansvar. Hans svar var ja. De kan gjøre en kjempejobb innen dette fagfeltet. De kan for en liten godtgjørelse være natteravn, gå rundt i byen for å forebygge bråk, og bidra på skolene våre som er spesielt utsatt.


Dette forslaget vil forebygge vold, ungdomsbråk og det vil gi verdifull arbeidstrening. Jeg kommer til å følge forslaget opp i Kultur - og Idrettsutvalget, som er det utvalget som gir tilskudd til organisasjoner.



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no



Comments


bottom of page