top of page
Forfatterens bildeArgument Agder

Er corona-vaksinene trygge ?


ANALYSE 9.10.24: Det er flere uavklarte spørsmål knyttet til covid-19 vaksinene. Folkehelseinstituttet mener de er trygge. Kan vi stole på det ?


Photo by Adam Gethin, Unsplash

Av Per M. Mathisen, publisert 9.10.24


Professor i immunologi Elling Ulvestad ved Universitet i Bergen la nylig fram en rapport om mulige senvirkninger av covid-vaksine. Mange vaksinerte har fått diffuse plager som tretthet, kognitive problemer, søvnvansker, muskelsmerter og hodepine. Man har begynt å snakke om et «post-Covid-19 vaksinasjons syndrom». Vaksinene trigger immunsystemet – det er jo slik de virker – men hos noen blir ikke denne reaksjonen «slått av» etter en stund, men vedvarer. Studier har vist økt konsentrasjon av betennelsesmarkører i blodet.


Det er stor likhet mellom symptomene ved «post-Covid-19 vaksinasjons syndrom» og «long-Covid», som regnes som en følgetilstand etter gjennomgått covid-19 infeksjon. Ulvestad diskuterer i rapporten om det i bunn og grunn er den samme tilstanden. Så hva skal man tro – er det viruset eller vaksinen som er problemet ?


På nettsidene til den faginstansen som skal ha greie på dette, Folkehelseinstituttet (FHI), kan man lese om bivirkninger av corona-vaksinene. Pussig nok er den mulige sammenhengen mellom «long-Covid»-plager og vaksinering ikke omtalt. Begrepet «post-Covid-19-vaksinasjons syndrom» nevnes overhodet ikke.


Andre alvorlige bivirkninger som betennelse i hjertemuskelen (myokarditt) eller i hjerteposen (perikarditt) er omtalt, og at det særlig rammer mennesker under 30 år. Man kunne forvente at dette ble problematisert opp mot at yngre mennesker har så godt som ingen sjanse for død eller alvorlig sykdom av covid-19. Det gjør imidlertid ikke FHI. Tvert i mot er inntrykket at risikoen for bivirkninger tones ned: «Når store deler av befolkningen blir vaksinert, vil mange oppleve vanlige sykdommer og plager i tiden etter vaksinering. Symptomer som oppstår i tiden etter vaksinasjon skyldes derfor ikke alltid vaksinen. Det kan være vanskelig å avgjøre om symptomer på infeksjoner eller andre sykdommer/plager er forårsaket av vaksinen eller om det er tilfeldig sammenfall i tid.»


mRNA-vaksinene griper dypt inn i cellulære prosesser, med ukjente potensielle bivirkninger. I Norge er vi svært restriktive med å tillate genmanipulert mat. Men å manipulere vårt eget genapparat er greit !

Kanskje mest alvorlig er det at man etter pandemien har registrert økt dødelighet i befolkningen, av Folkehelseinstituttet anslått til 5.3% i 2023. Noen har spurt seg om det kan være vaksinene som er årsaken. Aftenposten stilte dette spørsmålet til Hanne Løvdal Gulseth, fagdirektør i FHI, og fikk til svar: «Det er ikke rart at de fleste av dem som dør nå, er vaksinerte. Over 90 prosent av den voksne befolkningen ble vaksinert.» Dette svaret var mildt sagt lite overbevisende. Det man ønsker svar på er selvfølgelig andelen døde blant vaksinerte i forhold til uvaksinerte.


I oppslaget i A-posten henviser FHI til en studie de utførte på personer over 70 år, som viste «redusert generell dødelighet blant de vaksinerte sammenlignet med uvaksinerte». Når man ser nøyere etter viser det seg at FHI bare sjekket eventuelle komplikasjoner de første tre ukene etter vaksinasjon. Med så kort observasjonstid er det på grensen til useriøst å konkludere med at vaksinene ikke kan knyttes til overdødelighet.


Det burde være en enkel sak å sjekke dødeligheten blant de vaksinerte i forhold til uvaksinerte. Vi sendte epost til Preben Aavitsland, en annen fagdirektør ved FHI, om dette, og fikk til svar: «Vi følger selvfølgelig med på dødsfall etter koronavaksinasjon med fortløpende kobling av alle relevante registre, og det er ingenting som tilsier at vaksinasjon har forårsaket overdødelighet.» Men å gi oss tallene som viser dette - det gjør ikke FHI. I en relativt fersk rapport diskuteres mulige årsaker til overdødeligheten i 2023, men at vaksinene kunne være en del av forklaringen er utenkelig for Folkehelseinstituttet - det er ikke drøftet i det hele tatt.


Under pandemien ble det lagt et massivt press på befolkningen om å la seg vaksinere. De fleste fulgte anmodningen fra helseministeren / helsemyndighetene og ble vaksinert, men ca. 10% av befolkningen sa nei. De sistnevnte ble utsatt for hets og ble beskyldt for å sette andres liv i fare. At mRNA-vaksinene representerer et helt nytt prinsipp for vaksiner og griper dypt inn i våre cellulære prosesser, med ukjente potensielle bivirkninger, var uproblematisk. I Norge er vi svært restriktive med å tillate genmanipulert mat. Men å manipulere vårt eget, personlige genapparat er greit !


Man kan velge å stole på autoritetene. Men i 2009 anbefalte FHI hele befolkningen å vaksinere seg mot svineinfluensa. Tre år etter kalte Aavitsland dette «den mest alvorlige vaksinekatastrofen i moderne tid». Mange barn hadde da fått den alvorlige tilstanden narkolepsi etter vaksinering.


Klok av skade hadde kanskje en porsjon ydmykhet fra Folkehelseinstituttets side vært på sin plass ?



Kommentarer, ris eller ros ? Gå til vår facebook-side eller send til post@argumentagder.no


Comentários


bottom of page