top of page
Forfatterens bildeArgument

Ernas krokodilletårer

Leder 15.09.2023: Høyreleder og tidligere statsminister Erna Solberg avslørte i en pressekonferanse i dag at hennes mangeårige ektefelle, Sindre Finnes, ikke hadde fortalt sannheten om sine aksjehandler.


Illustrasjon: Erna Solberg uten innsyn i ektemannens aksjespekulasjoner av T. Vestaas

(Etter krav fra Kristiansand Høyre mottatt 21.09.2023 kl 1447 har vi fjernet bilde fra Høyres valgkampbrosjyre som viste Erna Solberg sammen med Høyres ordførerkandidat Mathias Bernander. Endret 21.09.2023 kl 1538)


Av Bernt H. Utne. Publisert 15.09.2023


Vi er mange som etter hvert har sluttet å la oss sjokkere av politiske skandaler som de siste år nærmest har stått i kø. Siste tilfelle i en lang rekke ubehagelige saker er den gråtkvalte pressekonferansen til tidligere statsminister og nåværende Høyreleder Erna Solberg. Hennes ektefelle, Sindre Finnes, har lurt henne, og ikke fortalt den fulle og hele sannhet om de aksjehandler han har foretatt mens hun var statsminister. Og da kan man jo forstå at det kan være krevende å holde tårene tilbake.


Det er muligens en forklaring, men det er selvsagt ingen unnskyldning. For det er ikke slik i enkelte viktige funksjoner i samfunnet at tilliten utelukkende er knyttet opp til stillingsinnehaveren. Som altså i dette tilfellet er Erna Solberg i rollen som statsminister. Eller med Anniken Huitfeldt som utenriksminister for den saks skyld. Deres nærmeste omkrets, som selvsagt inkluderer ektefellen, har også betydning for den tillit som samfunnet møter vedkommende med.


Og med en ektefelle som fører sin statsministerkone bak ryggen er løpet kjørt. Når Sindre Finnes kan lyve overfor sin kone i en så prinsipiell og alvorlig sak som dette, til tross for at han ble advart av Statsministerens Kontor (SMK), kan han også lyve overfor andre. Og en statsminister som er gift med en mann som har en omtrentlig omgang med sannheten, får selvsagt ikke den tillit som vedkommende trenger i utøvelsen av sin stilling. Verken i egen befolkning, det politiske system eller i utlandet.


Etter dagens pressekonferanse har derfor Erna Solberg bare to valg. Hun kan velge å holde fast på sin ektefelle gjennom mange år, og ta konsekvensen av det ved å trekke seg som Høyreleder. Eller hun kan velge å bryte med sin mann, og fortsette sin politiske karriere. Hvis hun da får den nødvendig tillit i eget parti, og klarer å overbevise velgerne i neste valg om at hun er riktig person til å lede landet videre.


Erna Solberg har vært en politisk kraft siden hun overraskende ble valgt inn på Stortinget i 1989. Hun har altså sittet uavbrutt 34 år i den politiske førstedivisjon. Hvis noen er et fullblods politisk menneske må det altså være henne. Så er det med politiske mennesker som med sirkushester. Får de ferten av manesjen begynner de straks å trave. Da kan det selvsagt være krevende å bryte ut av sin vante tilværelse, og ekstra bittert må det også være at den som satte ben for hennes politiske karriere var hennes egen mann!


Men nå bør det være nok. Også for Erna Solberg. Hun har gjort en langvarig innsats for landet og sitt parti, og hun bør kunne se seg tilbake uten å krampaktig klore seg til sine politiske taburetter.



Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no



Comments


bottom of page