top of page
  • Forfatterens bildeArgument Agder

Farvel til sosialdemokratiet?

Synspunkt 17.09.2024: Hvorfor skal velgere som hilser markedsliberalismen velkommen stemme kopien Arbeiderpartiet når man like godt kan få originalen Høyre?



Av Jacob Børresen, mangeårig Ap-medlem, publisert 17.09.2024


Jeg har lenge følt meg fremmed i mitt eget kjære arbeiderparti. Det skyldes først og fremst at jeg mener partiet har gitt seg markedet i vold og forlatt sosialdemokratiets kjerneverdier. Rune Slagstads sier det godt i artikkelen "Reform­kompromisset" i Klassekampen lørdag 14. september: "Å styrke samfunnsborgernes demokratiske makt vis-á-vis kapitalmarked er vel kjernen i det sosialdemokratiske prosjekt. Det dreier seg om å gi oss samfunnsborgere økt kontroll over de krefter som former våre liv."

Slagstad beskriver hvordan regjeringen Brundtland la Skytøen-komiteens forslag om bedriftsdemokratisering fra 1980 i skuffen.

"Det viktigste nå", mente Brundtland, "var å sikre industriens konkurranseevne. Tanken om økonomisk demokratisering mistet sin mobiliserende kraft" I stedet valgte AP en annen kurs hevder Slagstad: "Den nærmest umerkelige overgang til konkurransestaten." Den endringen ville knapt vært mulig mener Slagstad "uten et AP som var ideologisk fristilt fra sin egen tradisjon."


Det grunnleggende reformdokument var "En bedre organisert stat" (NOU 1989:5). Det er ifølge Høyres Torbjørn Røe Isaksen «New Public Managements moderdokument» Målsettingen var at den sosialdemokratiske staten skulle trimmes med markedet som modell. Samfunnet skulle endres til en "nyliberalistisk tilpasningsreformisme, i stedet for politisk maktkonfrontasjon via reformkompromiss."


For dersom velgerne ønsker at markedet skal styre, er det vel mer nærliggende å stemme Høyre eller FrP

Et resultat var den såkalte «Helseforetaksreformen» fra 2001. Det ble etablert en ny selskapsform, et statsforetak. Med bakgrunn i Hermansen-utvalget skulle sykehusene "styres med basis i regnskapsloven." I dag mener Slagstad at det er åpenbart at det offentlige helsevesen med helseforetaksreformen er "blitt undergravd innenfra." Gjennom et "ekspanderende styringsbyråkrati" er "helsevesenets bærende, medisinsk-faglig kompetanse" svekket. Det er et system hevder Slagstad, som ved en sammensmelting av det byråkratiske og kommersielle, neppe kan kalle sosialdemokratisk.


Med mindre AP finner tilbake til sine sosialdemokratiske grunnverdier, og igjen tar i bruk de klassiske styringsverktøyene for å gi samfunnsborgerne tilbake «kontrollen over de krefter som former våre liv», kan det skyte en hvit pil etter fortsatt politisk makt. For dersom velgerne ønsker at markedet skal styre, er det vel mer nærliggende å stemme Høyre eller FrP.


Og de fleste av oss som ikke har mage til å stemme borgerlig, velger i stedet å gå til SV eller Rødt. Eller vi blir sittende på gjerdet. Jeg for min del stemmer fortsatt AP i en blanding av solidaritet og trass. Men det blir færre og færre av slike som meg. Vi er knapt noe styringsgrunnlag.



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no

Comments


bottom of page