Av Bernt H. Utne, publisert 07.07.2024
Vi er nå i første halvdel av juli. Feriestemningen har fått fotfeste og festivalsesongen er i full gang. Alle trenger vi å samle krefter til ny innsats over sommeren når høsten står i anmarsj, og vi ser nå frem til noen rolige uker.
Kunstsilo
Vi er godt ute i femte årgang, og dette er artikkel nr. 999 siden vi startet opp i mars 2020. Siden har meget endret seg. Koronapandemien er over, og bystyret har fått ny sammensetning under ny ledelse. Det betente spørsmålet om kommunesammenslåingen, og en eventuell oppdeling av storkommunen, er avklart. Og Kunstsilo har åpnet. Åpningen ble akkurat så spektakulær som forventet, og hovedpersonen bak prosjektet, Nicolai Tangen, fikk til fulle boltre seg i medienes og publikums beundring. Arkitekturen og innredningen av museet er imponerende, og som bygning er Kunstsilo utvilsomt en berikelse for byen. Om Tangens kunstsamling er like berikende er mer usikkert. Men publikumstilstrømningen har de første par måneder vært stor, og langt større enn mange hadde trodd. Fortsetter interessen på samme nivå vil museets budsjett kunne overholdes første driftsår.
Kunstsilos samlinger
Det lover bra for fortsettelsen. Som utvilsomt inneholder flere fallgruver. En av dem er forholdet til museets andre to samlinger. Sørlandssamlingen og samlingen til Christianssands billedgalleri/Kunstforeningen. For hittil har ingen verk fra disse to samlingene blitt fremvist i Kunstsilomuseet. Til tross for at begge samlinger inneholder kunst av ypperste kvalitet. Det har falt Kunsthallens direktør, Cecilie Nissen, tungt for brystet. Hun finner det "merkelig" at "det står «Tangen-samlingen» støpt i bronse ved inngangen".
Nissen har vært en sterk støttespiller for Kuntsilo og Nicolai Tangens ideer, og hun har ved enhver anledning forsvart prosjektet med "nebb og klør". Så dette er helt nye toner. Særlig når hennes egen styreleder, Stina Skeie, sitter i styret for Kunstsilo, og derfor må ha godkjent visningsprogrammet. Her kan det altså bli mer å skrive om.
Fædrelandsvennen
Og så har Kristiansand endelig fått sin etterlengtede nye avis, KRS. Som har tatt opp konkurransen med den tidligere monopolisten, Fædrelandsvennen. Det har utvilsom sistnevnte hatt godt av. Fædrelandsvennen har dreiet redaksjonsprofilen mer i maktkritisk retning, og forsøker å se samfunnet nedenfra slik vanlige folk opplever hverdagen. Det er en fornuftig endring, og har nok bidratt til at avisen ble dette årets mediehus med en kraftig abonnementsvekst. Fædrelandsvennen har tydeligvis lært av tidligere feil, da den som monopolavis før valget i 2019 inntok identiske standpunkt i omstridte tema med den politiske og administrative ledelse. Det var synspunkt som deler av næringslivet og et knippe kulturpersonligheter støttet, men som flertallet av velgerne ikke ønsket. Med et sterkt engasjement for omdiskuterte prosjekt kom Fædrelandsvennen på kant med deler av sin lesermasse, som oppfattet avisen som et lydig organ for en politisk ledelse i utakt med et betydelig antall egne velgere. Da oppstår naturlig nok alternative medier, som eksempelvis Sørlandsnyhetene.
KRS
Et velfungerende demokrati har altså behov for kritiske stemmer i den offentlige samtale. Argument Agder har forsøkt å være en slik stemme. Men vi trenger flere, og nettopp derfor hilste vi nyheten om KRS velkommen. Et nytt maktkritisk medium som kunne se de vanskelige sakene med nye øyne ville berike byen.
Trodde vi. For KRS har dessverre slitt med å innta den samfunnskritiske rollen vi hadde forventet. I stedet har vi fått en tabloid kanal for formidling av hvem som var på byen i går, eiendomssalg og en konturløs mikstur av festivalnyheter, dødsannonser og siste nytt fra arresten. mm.
Den slags er også lesestoff. Selvsagt. Men det beriker ikke debatten, og ytterligere tabloidisering løser ingenting. Redaksjonelle grep må derfor til for å løfte avisen til det samfunnskorrektiv den bør være.
Skrivekløe?
Vi har de siste måneder redusert publiseringstakten noe. Fra seks til syv nye artikler pr uke ned mot en til tre. Det er et nivå vi kommer til å legge oss på også etter sommerferien.
Argument Agder er et dugnadsprosjekt av samfunnsengasjerte mennesker med lang og variert yrkes - og livserfaring. Det tror vi har beriket det lokale mediemangfold, og vi registrerer at mange leser oss med åpenbar interesse. Det er vi takknemlig for.
Alle våre artikler ligger åpen tilgjengelig på vår nettside: Argumentagder, og vi mottar ingen godtgjørelse eller lønn for innsatsen. Skulle du ha lyst til å prøve deg som skribent håper vi å høre fra deg. Du vil få god støtte og hjelp til å utvikle dine skriveferdigheter.
Over sommeren er vi tilbake. I mellomtiden ønsker vi alle en riktig god sommer!
Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no
コメント