top of page
Forfatterens bildeArgument Agder

Grådighetens forbannelse

Synspunkt 19.12.2024: Tidligere styreleder i SANA-stiftelsen tar her et oppgjør med ledelseskulturen i stiftelsen etter at nytt styre tiltrådte i sommer.


Slik presenterer Sanastiftelsen seg

Av Arve Danielsen, tidligere styreleder Sanastiftelsen, publisert 19.12.2024


Bonusavtaler

FVN har hatt en reportasje om Stiftelsen SANA knyttet til tidligere omtalte bonusavtaler og nye lønnsbetingelser for adm. dir. Bjørn Halvorsen. I tillegg har også reportasjen synliggjort utfordringene ved driften av mottak og krav fra UDI og at en granskning fra Stiftelsestilsynet pågår. Det er nødvendig for meg å gi en oppdatering og ikke minst gi en del faktaopplysninger da jeg har vært sentral i stiftelsen i 10 år, hvorav 7 år som styreleder.


Starten av stiftelsen

I år 2000 startet en idealist Stiftelsen SANA etter å ha bodd et år i Kenya. Der opplevde han de krevende forholdene for vanlige mennesker og så hvor vanskelig mange barn og unge hadde det.


En stiftelse har ingen eiere, men styres av vedtektene. Målsettingen var å skaffe inntekter gjennom drift av flyktningmottak i Norge og vedtektene ble utformet for å sikre dette. Vedtektene  fastslo at stiftelsen var ideell, humanitær og nøytral, med mellommenneskelige

verdier som hovedfokus, og dette har gitt stiftelsen momsfritak.


Med dette økonomiske grunnlaget ble det startet et senter i Kenya, med fokus på helse og utdanning for å gi barn og unge en bedre fremtid. Jeg ble med i styret i 2013 etter mange år i nødhjelpsarbeid, og modellen virket svært lovende. I 2016 ble jeg styreleder, samtidig som Bjørn Halvorsen ble ansatt som administrerende direktør.


Nye oppgaver - ny ledelse

På grunn av krigen i Afghanistan og stor flyktningstrøm til Norge hadde stiftelsen betydelig overskudd. For å sikre en stabil inntektsstruktur ble SANA Utvikling AS etablert. I 2017 ble det gjennom dette selskapet gitt et lån på 2 millioner kroner til Bjørn Halvorsen.


Jeg har flere ganger bedt Harald Furre som ny styreleder om å se vilkårene for lånet uten å få svar.

Lånet ble først kjent gjennom en artikkel i FVN den 25. juli i år, som også avdekket at lånet var ulovlig. Jeg har flere ganger bedt Harald Furre som ny styreleder om å se vilkårene for lånet uten å få svar.


Bonusavtale

I 2019, da stiftelsens aktivitet var lav, inngikk styret en bonusavtale med Bjørn Halvorsen for å sikre hans videre engasjement. Avtalen skulle vare til utgangen av 2024, og hadde en øvre ramme på 15.2 millioner. Men denne utbetalingen forutsatte at han skulle slutte i stiftelsen.     


Da Ukrainakrigen brøt ut i 2022, overtok Bjørn Halvorsen også rollen som styreleder grunnet sykdom. Han ga deretter sin nestleder en ny kontrakt med høyere lønn og bonus, uten styrets godkjenning. Tidlig i 2024 ba Bjørn Halvorsen om en ny stilling som konserndirektør med en lønn på 1,2 millioner kroner, i en  60 % stilling,  og en bonus på 15,2 millioner.


Et nytt styre var klart, men hadde ikke fått konstituert seg, og Bjørn Halvorsen ønsket at det gamle styret skulle behandle saken før nytt styre tiltrådte.  Daværende styre ønsket imidlertid at saken skulle behandles av nytt styre.


Nytt styre

Den 24. april ble nytt styre konstituert, og Bjørn Halvorsen fremmet sine krav. I dette møtet ble det oppnevnt et forhandlingsutvalg ledet av Harald Furre, og det ble enighet om at saken skulle komme opp i styret så fort som mulig.                                                                                   


Jeg ba Bjørn Halvorsen i en egen epost om å revurdere sine krav, da jeg opplevde dette som uanstendig og påpekte hvordan disse midlene kunne brukes i de prosjektene vi støttet i Afrika. Prosjekter han selv hadde vært med å sett nytten av. Jeg påpekte også hvordan dette ville sette stiftelsen i et svært dårlig lys. Jeg fikk aldri svar.


Harald Furre som da var leder av forhandlingsutvalget, ba styret om ikke å akseptere dette, og jeg måtte fratre styret.

Mitt siste styremøte

På mitt siste styremøte 20. juni forventet jeg at saken om etablering av ny kontrakt for Bjørn Halvorsen skulle avgjøres og at forhandlingsutvalget ville legge fram sin innstilling. Jeg var imidlertid usikker da det ikke var sendt ut sakspapirer i forkant, men tenkte at saken vil bli tatt opp over bordet.  Dette ble imidlertid ikke gjort og jeg ba om å fortsette i styret fram til denne saken var avgjort.                    


Det var jeg som hadde skrevet under den opprinnelige bonusavtalen og kjente hele historien og begrunnelsen for beslutningen. Jeg hadde også blitt anbefalt av eksterne jurister og Stiftelsestilsynet om å få en juridisk vurdering av saken.


Harald Furre som da var leder av forhandlingsutvalget, ba styret om ikke å akseptere dette, og jeg måtte fratre styret. Jeg skrev da en bekymringsmelding til styret, og påpekte alvoret i å akseptere kravene og minnet dem om at hele avtalen ville gå ut i 2024, og mitt ønske om en juridisk vurdering ville kunne ta stilling til dette.


Lite til stiftelsens formål

I 2023 ble kun 2,1 millioner kroner utbetalt til formålet, mindre enn 1 % av omsetningen på over 300 millioner, men samtidig utbetalt en lønn på 3.5 millioner. I tillegg har altså styret med Harald Furre i spissen akseptert å betale verdiutviklingsbonusen, som var på 15.2 millioner, men redusert den til 7.5 millioner. Denne avtalen forutsatte imidlertid at Bjørn Halvorsen skulle slutte i stiftelsen. Styret har også valgt å gi en ny bonusavtale framover.                                     


Skader stiftelsens omdømme                                     

Disse enorme utbetalingene går på bekostning av stiftelsens humanitære arbeid. Jeg opplever at det nye styret prioriterer Bjørn Halvorsens krav fremfor formålet. En slik utvikling skader stiftelsens omdømme og svekker engasjementet og støtten til dem som lever under svært vanskelige forhold.



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no

Comments


bottom of page