top of page
  • Forfatterens bildeArgument Agder

Intet grunnlag for bonus

Synspunkt 19.08.2024: Forutsetningen for utbetaling av bonus til administrerende direktør i Sanastiftelsen er ikke oppfylt, og reduserer den humanitære stiftelsens evne til å hjelpe de fattigste av de fattige i slummen i Kenya.



Av tidligere styreleder i Sanastiftelsen, Arve Danielsen, publisert 19.08.2024


Bonusavtale fra 2019

Da det i 2019 ble inngått en egen bonusavtale med administrerende direktør Bjørn Halvorsen var virksomheten i ferd med å bli avsluttet. Halvorsen hadde siden ansettelsen i 2016 vist stor dyktighet og vi ønsket å imøtekomme hans ønske om en bonusordning. Avtalen ble utarbeidet i samråd med en advokat og en økonom, og hele avtalen hadde en tidsramme fra 2019 til utgangen av 2024.


I bonusavtalen står følgende: Verdiutviklingsbonus skal ikke utbetales så lenge Halvorsen er ansatt i stiftelsen

Verdiutviklingsbonus ved avslutning av arbeidsforhold

Avtalen inneholdt flere komponenter, men det er to ordninger som nå er utløst, resultatbonus og verdiutviklingsbonus. I bonusavtalen står følgende: Verdiutviklingsbonus skal ikke utbetales så lenge Halvorsen er ansatt i stiftelsen. Denne bonusen skulle altså kun utbetales ved opphør av arbeidsforholdet, og utbetalt etter en egen økonomisk modell. Det står ingenting i avtalen om at verdiutviklingsbonus kan utløses ved å gå over i annen stilling i stiftelsen.


Administrerende direktør og styreleder

Jeg var styreleder frem til sykemelding i 2022, og Bjørn Halvorsen overtok da midlertidig som styreleder. Han ble da både styreleder og administrerende direktør frem til Harald Furre overtok som styreleder i sommer. Da Halvorsen overtok vervet som styreleder ga han umiddelbart daværende assisterende direktør, Olav Lindebø, en ny ansettelsesavtale med en årslønn på 1 million og bonusavtale på inntil 750 000. Han ga også Lindebø en egen bonusavtale for 2022 på 250 000. Styret ble ikke orientert om at det var gitt endring i lønnsmodellen til en ansatt som innehold en bonusordning.


Mange søkere til styreverv

I 2023 ble det etablert et samarbeid med et eget firma for å etablere et nytt styre, hvor man tilbød kr. 100 000 som årlig godtgjørelse for styrevervet. Det gamle styret hadde ca. 50 000 i kompensasjon. Det var 90 søkere til de ledige styreverv og fem personer ble engasjert.


Endring av stilling

Det nye styret var planlagt å konstituere seg 24. april 2024. Før konstituering av nytt styre ba Halvorsen det gamle styret om å godkjenne endring av hans stilling. Først til konsulent, som senere ble endret til konserndirektør med fokus på nye forretningsområder. Daværende assisterende direktør Olav Lindebø skulle overta som ny administrerende direktør. Halvorsen ønsket å videreføre bonusordningen, og ved å bytte stilling innen utgangen av 2024 mente han at grunnlaget for utløsning av verdiutviklingsbonusen var oppfylt. Opprinnelig var verdiutviklingsbonusen som styret godkjente i 2019 begrenset oppad til 15 millioner, og måtte utløses innen utgangen av 2024. Forutsetningen var imidlertid en avslutning av arbeidsforholdet i stiftelsen.

Jeg ba da i en personlig e-post Halvorsen tenke gjennom sine krav i lys av de store muligheten stiftelsen nå hadde til å styrke det etablerte hjelpearbeidet blant de fattigste av de fattige i slummen i Kenya

Nytt styre forhandler om bonuskrav

Det gamle styret avslo kravet da Halvorsen fortsatt jobbet i stiftelsen, og ba om at nytt styre skulle ta stilling til kravet. Ved konstituering av nytt styre ble det besluttet at Harald Furre og Hans Georg Høgvoll skulle forhandle med Halvorsen om hans krav. Jeg ba da i en personlig e-post Halvorsen tenke gjennom sine krav i lys av de store muligheten stiftelsen nå hadde til å styrke det etablerte hjelpearbeidet blant de fattigste av de fattige i slummen i Kenya. Denne e-posten ble aldri besvart.


Furre forhandler

Nytt styre ble konstituert i slutten av juni med Harald Furre som styreleder. I følge Furre har man nå fått forhandlet ned verdiutviklingsbonusen til 7,5 millioner, og gitt Halvorsen en lønn på 1,2 millioner og 60 % arbeidstid. Det ble også videreført en resultatbonus på 600 000 i den nye avtalen. Det var dessuten inngått en låneavtale på 2 millioner ved ansettelsen av Bjørn Halvorsen som Furre hevder skal trekkes fra bonusbeløpet på 7,5 millioner. Utbetalingen ble da på 5,5 millioner.


Ingen juridisk vurdering

Jeg ba innstendig det nye styre foreta en juridisk vurdering av den gamle bonusavtalen. Det ble også anbefalt av Stiftelsestilsynet. Rammebetingelsene var fullstendig endret , og jeg mente det var nødvendig å vurdere formuleringen som forutsatte utbetaling kun ved en avslutning av arbeidsforholdet i stiftelsen. Et alternativ for styret var selvfølgelig å la Halvorsen fortsette sitt arbeid ut 2024 da hele bonusavtalen ville gå ut. En verdiutviklingsbonus skulle bare utløses ved en oppsigelse av Halvorsen, eller at han selv sa opp sin stilling. Styret avslo mitt forslag om en ny juridisk vurdering.


Resultatbonus

Det ble for 2022, 2023 og 2024 utbetalt resultatbonus til Bjørn Halvorsen. For 2023 var bonusen 1,7 millioner, i tillegg til årslønn på 1,9 millioner og godtgjørelse som styreleder.



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no

Comments


bottom of page