Kommentar 11.12.2024: Det som burde bli årets bedrift ligger i Valle. Det interkommunale selskapet leverer trygge resultater til en lav kostnad i et spekulativt marked, som ellers kjennetegnes av enorme bonuser til forvalterne.
Av Aage P. Danielsen, publisert 11.12.2024
Juvelen i Valle kommune
Det er nesten ikke til å tro, men i kommunen med 1 213 innbyggere holder en av Agders mest lønnsomme og effektive virksomheter til. Og det er en lønnsomhet som ikke kommer av seg selv. Virksomheten krever høy kompetanse, innsikt og vaktsomhet. Konsesjonskraft IKS er navnet.
Virksomheten
Det interkommunale selskapet forvalter konsesjonskraft som Agder Fylkeskommune og kommunene i Agder har lovfestet rett på. Konsesjonskraft er elkraft som blir produsert i en rekke kraftverk i fylket, og egentlig også litt fra verk som ikke ligger i fylket, men som benytter magasiner og nedslagsfelt i kommunene. Produsenten er pliktig til å avgi ca. 10 % av forventet produsert kraft til rettighetshaverne. Prisen som rettighetshaverne må betale fastsettes av NVE avhengig av tidspunktet kraftverket ble bygget og utgjør i gjennomsnitt ca. 11,5 øre pr KwH. I prinsippet kan kommunen derfor selge kraften videre, og tjene gode penger på dette. Men det krever kompetanse og innsikt, og det har ikke den enkelte kommune.
Og loven sier samtidig at kommunen ikke selv kan disponere mer konsesjonskraft enn det som kommunen og dens innbyggere og virksomheter selv benytter av elkraft. Det varierer fra år til år. Men ubenyttet konsesjonskraft som følge av denne regelen forsvinner ikke, men får fylkeskommunen som rettighetshaver.
Samtidig er det en rekke andre kompliserende forhold knyttet til konsesjonskraft. Den er basert på en årlig tenkt produksjon som ikke nødvendigvis faller sammen med det som reelt blir produsert ved det enkelte kraftverk. Og det skjer stadig nye utbygginger og andre endringer som påvirker det hele. For den enkelte kommune som er rettighetshaver er det tilnærmet umulig å holde seg oppdatert på dette. Og det er egentlig bakgrunnen for etableringen av Konsesjonskraft IKS.
I tillegg til å vokte rettighetene forvalter det interkommunale selskapet all økonomi knyttet til rettighetene. Og det er ikke småpenger; i 2023 utgjorde inntektene 1,1 milliard kroner.
Det er et interkommunalt selskap som omfatter alle kommuner som er rettighetshavere, og i tillegg Agder fylkeskommune. Og egentlig gjelder dette de fleste kommunene i fylket. Bare Farsund, Lillesand, Tvedestrand, Risør, Gjerstad og Vegårshei har ingen slike rettigheter. Og storbyen Kristiansand, samt Hægebostad har tilnærmet null rettigheter.
I tillegg til å vokte rettighetene forvalter det interkommunale selskapet all økonomi knyttet til rettighetene. Og det er ikke småpenger; i 2023 utgjorde inntektene 1,1 milliard kroner.
Derfor er det grunn til å se nærmere på selskapet.
Årlige inntekter og resultater.
Inntektene i perioden fra 2016 da det nåværende selskapet ble etablert har utgjort 3,2 milliarder kroner. Og overskuddet i samme periode har utgjort 3 milliarder kroner.
I 2023 var inntekter og overskudd 1,1 milliard som jo er et toppår. Årsaken er at kostnadene til drift av selskapet er minimale, ca 6,6 millioner kroner i året, og inntekter fra finansplasseringer dekket tilnærmet kostnadene til kjøp av konsesjonskraft. Resultatet er selvsagt kommet som følge av høye kraftpriser, men også som følge av en svært god og trygg forvaltning av rettighetene.
Kostnadseffektivitet
Selskapets økonomiansvarlige titulerer seg derfor som «Konsesjonskraftjeger og økonomiansvarleg». Det forteller mye om tverrfaglighet og innsatsvilje. Det formelig oser av entusiasme fra den lille organisasjonen som består av litt over 3 årsverk. Organisasjonen leverer trygge resultater til en lav kostnad i et spekulativt marked som ellers kjennetegnes av enorme bonuser til forvalterne. Men slik er det ikke i Valle. Og ikke mindre imponerende er det at driftskostnadene i 2023 er lavere enn de var i de første årene etter år 2016.
Det førte til at fylkeskommunen fikk tidenes beste resultat.
Forretningside og soliditet
Forretningsideen er å levere forutsigbare resultater for eierne i et kraftmarked med uforutsigbare priser. I korte trekk innebærer dette at man nærmest daglig sikrer priser på kommende 4 års produksjon for deler av konsesjonskrafta som man påregner å kunne disponere. Heller ikke dette er en enkel oppgave. Det krever kunnskap og teft. Det gir forutsigbarhet for eiere med hensyn til årlige inntekter. Og det forsterkes ved at man årlig avsetter til et eget fond som ytterligere er med på å utjevne årlige inntekter for eierne. Derfor har selskapet ved utgangen av 2023 mer enn 550 millioner i reserve, og en tilsvarende likviditet. Men lysten på høyere utbetalinger til eierne gjorde at fondet likevel ble tappet med hele 120 millioner i 2023.
Det førte til at fylkeskommunen fikk tidenes beste resultat. Det skaper ofte nye forventninger hos eierne, og er egentlig et brudd med den selvpålagte forretningsideen. Grådighet vil noen kalle det. Og den smitter ofte.
Veien videre
Selskapet praktiserer åpenhet på et vis som jeg ikke er vant til. Allerede nå foreligger månedsrapport for oktober med oppfølgning mot budsjett og med prognoser for årene framover.
Den viser at eiernes appetitt på utbetalinger har økt, og innebærer at nærmest hele resultatene for inneværende år og for året 2025 går til eierne. De påfølgende årene overstiger uttakene årets resultat, og selskapet tappes for reservekapital de neste tre årene med stigende beløp. Riktignok er det usikkerhet knyttet til prognosene, men det bekrefter på mange måter at eierne har forlatt forretningsideen til fordel for kortsiktig egenvinning.
Jeg heier likevel på selskapet, og lanserer de som årets bedrift på Agder. Ta gjerne en titt på selskapets nettsider, og ikke minst på den delen som forteller historien om dette. Og ikke minst går oppfordringen til eierne, som forhåpentligvis kan ta lærdom av tidligere tiders framsynte politikere og enkeltpersoner, som sammen med en effektiv organisasjon har lagt grunnlaget for juvelen i Valle.
Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no
Comments