top of page
Forfatterens bildeArgument Agder

Kildens utestenging av Brandsdal

Synspunkt 20.09.2024: Det er oppsiktsvekkende at Kilden, som er i offentlig eie, under direktør Harald Furre ikke ønsker støtte til kulturarrangement fra Einar Øgrey Brandsdal. Men samtidig ønsker Sana-stiftelsen, under styreleder Harald Furre, at Øgrey Brandsdal skal fortsette sin støtte til stiftelsen.


Av Einar Øgrey Brandsdal, publisert 20.09.2024


Forespørsel om støtte

For å forstå saken må vi tilbake til 2021. Brandsdal Group fikk da en henvendelse fra de som sto bak oppsettelsen av forestillingen "Like til Bethlehem". De oppfattet jeg hadde leid Kilden og var på jakt etter sponsorer. Henvendelsen gikk til en av mine kollegaer. Dette var vi positive til. De ønsket økonomisk støtte og sminke til skuespillerne fra oss.


Kilden avslår å motta støtte

En enstemmig ledergruppe gav tommel opp for å støtte oppsetningen. Men en av mine kollegaer oppfordret meg i lys av konflikten med Harald Furre til å sende en e-post for å sondere muligheten for en samtale om kommunevalget i 2019. Det syntes jeg var en god ide. Så jeg satt meg ned og skrev en e-post til Furre 28. august 2021. Da jeg ikke hadde fått svar purret jeg på han den 20. september. Like etter fikk jeg første e-post fra Harald Furre, der han på vegne av Kilden opplyste at Kilden ikke ønsket "å være involvert i noe som er sponset av dine virksomheter, og det samme gjelder "Like til Betlehem"" Deretter kom nok en e-post der han på personlig grunnlag sier at hans sympati for den omtale jeg blir tildelt er "helt fraværende."


Men med dette vedtaket opplever jeg at Kilden mener de er der for hele byen. Bare ikke for Einar Øgrey Brandsdal.

Kilden for alle?

Etter det har jeg bare latt hele saken ligge i flere år. Men før sommeren i år kontaktet jeg en som sitter i styret i Kilden. Da tenkte jeg at det kanskje var mulig å få omgjort det enstemmige vedtaket fra ledergruppen som Furre i sin tidligere e-post refererte til. Når det er sagt, så er det mange prosjekter å sponse i denne verden, og jeg gråter ikke over at Like til Bethlehem måtte trekke tilbake søknaden. Men jeg har over lengre tid stusset over om dette vedtaket er lovlig. Og ja, det har plaget meg litt. Kilden har i det offentlig rom uttalt at Kilden er for alle. Og som interkommunalt selskap eiet av Kristiansand kommune og Agder Fylkeskommune i felleskap er det der for innbyggerne. Alle innbyggere. Også meg. Men med dette vedtaket opplever jeg at Kilden mener de er der for hele byen. Bare ikke for Einar Øgrey Brandsdal.


Avslag opprettholdes

Og det er sikkert mange som mener at slik bør det bare være, og at jeg er en pest og plage. Det må jeg tåle med tanke på at jeg har mange meninger. På godt og vondt. 26. juni fikk jeg svar fra min bekjent. En samlet ledergruppe sto bak vedtaket om å utelukke meg og mine virksomheter som sponsor i Kilden, og den holdningen hadde ikke endret seg.


Sanastiftelsen

Så etter det har jeg igjen lagt det ligge. Jeg tok også en telefon til en advokat som sjekket opp saken. Han mente at Kilden brøt loven med dette vedtaket. Men anbefalte meg å la saken ligge og ikke bruke energi på dette. Det rådet har jeg fulgt. Inntil saken med Sanastiftelsen plutselig dukket opp i sommer. Sanastiftelsen har som kjent delt ut millionbonuser til daglig leder. Utbetalingen ble godkjent av Harald Furre, som overtok som styreleder i juni i år.


Mangeårig sponsor

Helt siden 2016 har Brandsdal Group gitt flere millioner kroner til Sanafondet. Sanafondet er et prosjekt som er satt i gang på vegne av Sanastiftelsen. Siden 2016 har styreleder i Sanafondet, Sanastiftelsen og daglig leder kommet ut til oss på Brandsdal Group for å fortelle om de ulike prosjektene de jobber med. Da tar vi typisk en lunsj og et par timer med diskusjoner og status på blant annet Aro senteret i Kenya, som vi har støttet i årevis. Da begynte jeg å tenke på hvordan vi skulle løse dette videre på bakgrunn av Kilden-saken. For i Kilden har jeg jo blitt boikottet av Furre og ledergruppen. Så hvordan skulle søtten fra Brandsdal Group håndteres videre i Sanastiftelsen når Harald Furre var blitt styreleder?


Det takket Furre nei til. For meg personlig, som har vært med å støttet Sanafondet siden 2016, synes jeg denne situasjonen har vært utfordrende.

Nekter å møte sponsor

Da vi skulle sette oss ned å ta et fysisk møte etter noen telefoner, ga vi Sanafondet og adm. dir. i Sanastiftelsen beskjed om at vi ønsket at styreleder Harald Furre skulle delta på møtet. Det takket Furre nei til. For meg personlig, som har vært med å støttet Sanafondet siden 2016, synes jeg denne situasjonen har vært utfordrende.

Jeg er ikke glad i bonusutbetalingen som har skjedd, og jeg synes derfor det er litt komplisert å støtte Sanastiftelsen. Men vi har pr dags dato sagt at vi skal stå i avtalen videre som strekker seg over et par år til. Vi har ikke fått signaler fra Sanafondet om at de ønsker å boikotte oss slik vi er blitt i Kilden, snarere tvert imot.


Samme penger

Men jeg synes personlig det er underlig at Harald Furre som styreleder i Sanastiftelsen aksepterer økonomisk støtte fra meg. Men som direktør i Kilden vil han overhodet ikke motta noen sponsormidler fra meg, eller noen av mine virksomheter.

Så vil kanskje noen si at det er to forskjellige ting. Men pengene er de samme, og de kommer fra samme virksomhet, Brandsdal Group. Og de pengene som er gode nok for Sanastiftelsen burde også være gode nok for Kilden.



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no


Comentarios


bottom of page