top of page

Kulturredaktør - fast i gamle spor

Forfatterens bilde: Argument AgderArgument Agder

Kommentar 28.03.2025: Fædrelandsvennens kulturredaktør er bekymret for kosmetikkindustriens innflytelse på sårbar ungdom, og svinger nok en gang pisken over en gammel kjenning.


Illustrasjon: Kulturredaktør Karen Kristine Blågestad som kulturens hvite ridder, av T. Vestaas
Illustrasjon: Kulturredaktør Karen Kristine Blågestad som kulturens hvite ridder, av T. Vestaas

Av Bernt H. Utne, publisert 28.03.2025


Kulturredaktør i Fædrelandsvennen, Karen Kristine Blågestad, hevder i en stort oppslått kronikk 25. mars bl. a. at "idretten selger sjela og det er langt fra vakkert". I artikkelen hamrer hun i kjent stil løs på sin "prügelknabe" gjennom mange år, Einar Øgrey Brandsdal. Som har kjøpt reklameplass for det omstridte firmanavnet "Bli vakker" på sportsdraktene til ungdom i en sårbar alder. Det er ikke bra mener Blågestad.


Kronikken vakte sterke reaksjoner. Kanskje først og fremst på grunn av moraliseringen kulturredaktøren benytter i sin begrunnelse. Dette handler om "sjel, kultur og inkludering" hevder hun og mener at vi har "masse gode verdier og god moral her i landet." Som Blågestad ikke tviler på at hun selv står for, men som hun altså åpenbart mener ikke deles av Øgrey Brandsdal. Og som er den hun retter kritikken mot. Selv om det er styret i sportsklubben som har inngått sponsoravtalen med kosmetikkfirmaet "Bli vakker", og som dermed også har sin del av ansvaret for avtalen.


Kronikken kunne vært et nyttig innspill i en viktig debatt. For utsettes barn og unge for uetisk reklamepåvirkning i en periode av livet der de er ekstra sårbare? Sannsynligvis ja. Det gjelder imidlertid ikke bare reklame fra kosmetikkfirmaet "Bli vakker". Også andre firma som sponser kulturbegivenheter som konserter, kunstutstillinger eller festivaler ønsker firmalogoene synlig plassert. Og det også på arrangement som sikter mot ungdom i den mest sårbare fasen av livet.


Nå kan firmanavnet "Bli vakker", mot en bakgrunn av kropps - og skjønnhetspresset mange unge sliter med, utvilsomt diskuteres. Øgrey Brandsdals kosmetikkfirma er ikke nytt, og har i mange år hatt butikk midt i Markens. Der ungdom ferdes, og influeres. Så hvorfor har hun ikke fremmet kritikken før? Og er det virkelig bekymringen for kosmetikkindustriens virkning på sårbar ungdom som er Blågestads motiv for å ta opp saken?


Opp gjennom årene har den samme Einar Øgrey Brandsdal jevnt og trutt vært i tottene på den samme kulturredaktør Karen Kristine Blågestad. For denne konflikten har jo ridd lokalmiljøet som en mare de siste ti - tolv år. Da Øgrey Brandsdal i 2012 f. eks. mente at "kunstnere bruker skattebetalernes penger på vas", fikk han ikke uventet Fædrelandsvennens kulturredaktør på nakken. Under et forsoningsmøte med journalist tilstede i Nupenparken i juni 2012 ble begge enige om å være uenige.


Denne konflikten har altså gjæret i mange år, og eksploderer med ujevne mellomrom. Som kulturredaktør ansatt i det dominerende lokale medium er Blågestad ikke valgt til noe som helst, og har således ingen politisk legitimitet. Og at hun har et «horn i siden« til Øgrey Brandsdal, som i det minste har røtter tilbake til 2012, er åpenbart.


Temaet for krangelen har stort sett alltid vært det samme. Om det dreier seg om Kunstsilo, Kilden eller kulturskolen Knuden mener Øgrey Brandsdal at det han kaller finkulturen ikke gir noe av verdi til samfunnet som rettferdiggjør betydelig offentlig støtte. Han ønsker heller å støtte masseidretten slik at flest mulig barn - og unge, uansett familieøkonomi, kan få ta del i sporten. Og det har Øgrey Brandsdal rett til å mene. Blågestad, og andre kulturforkjempere, trenger slettes ikke være enige i det. Men når hun argumenterer med "gode verdier og moral" som støtte for hennes syn, slik hun utvilsomt gjorde i sin siste kronikk, forteller hun leserne at det er hennes moral som er den gode og høyverdige. Og de som likevel ikke støtter henne er altså motstandere av den gode moral. Som Blågestad selv definerer.


Ytringsfriheten gjelder for alle. Så vel for Øgrey Brandsdal som for Blågestad. Begge har rett til å ytre seg, men når meningsmotstanderes moralsk-etiske kompass underkjennes som uetisk eller mindreverdig er samfunnsdebatten på ville veier. Det burde Fædrelandsvennens kulturredaktør holdt seg for god til. Debatten om skjønnhetspresset og kosmetikkindustrien er nemlig for viktig til å la seg overskygge av gammelt personlig nag.



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no

Comentários


  • White Facebook Icon

Følg oss på Facebook

© 2024 Argument Agder - ISSN 2703-8432 - Org. nr. 924 851 961 - post@argumentagder.no

bottom of page