Kommentar 01.10.2024: Batteriteknologi skulle være bæresøylen i den nye industrisatsingen som skulle skape tusener av arbeidsplasser. Nå butter det skikkelig i mot, og storsatsingen i Arendal kan være på vei mot avgrunnen.
Av Aage P. Danielsen, publisert 01.10.2024
Bra utgangspunkt
Det startet jo så bra. Kommunene på Agder sto i kø for å bli valgt som samarbeidspartner for ny og grønn energisatsing. Energiprisene var lave og landsdelen har store fornybare kraftressurser tett innpå lokaliseringsstedet. Arendal ble valgt; de hadde tilgjengelige og sentrale arealer og kommunen var utvilsomt det beste lokaliseringssted. Daværende Agder Energi og Arendal Fossekompani var blant initiativtagerne.
Og litt forut for prosjektet i Arendal hadde selskapet Freyr startet opp i Mo I Rana. Med suksess, så det ut til. Freyr skaffet seg milliardbeløp fra utenlandske investorer og ble notert på New York børsen. Og de var åpenbart modell for initiativtagerne; prosjektet i Arendal hadde nok i utgangspunktet bedre kort på hånda enn Freyr hadde. Men i dag handles Freyraksjen til 1/10 av det den opprinnelig ble notert til.
I Sverige var man også tidig ute. Selskapet Northvolt var egentlig også en slags modell for både Freyr og Morrows. Likevel vil jeg hevde at Morrows egentlig i utgangspunktet hadde et bedre konsept enn disse; nærhet til Europa, tilgang til fornybar kraft til lav produksjonskostnad og satsing på andre batteriprodukter enn Freyr og Northvolt og med lavere fotavtrykk enn disse.
Nye kabler til Tyskland og Nederland førte til at vi fikk europeiske kraftpriser i vårt område, stikk i strid med det daglig leder for nåværende Å Energi hadde hevdet
Nedturen
Men som næringssjefen i Arendal nylig uttalte; forutsetningene for prosjektet ble totalt endret. Nye kabler til Tyskland og Nederland førte til at vi fikk europeiske kraftpriser i vårt område, stikk i strid med det daglig leder for nåværende Å Energi hadde hevdet. Og som samtidig hevdet at problemet for Norge ikke var for lite tilgang til fornybar kraft; vi hadde for mye kraft. Derfor ville han sammen med svenske interesser ha nok en kabel til England. Den ble det heldigvis ikke noe av.
Og det ble ikke den eksplosive økningen i etterspørselen av batterier som man hadde sett for seg.
Derfor stanset egentlig Morrow-prosjektet opp allerede ved årsskiftet 2022 og 2023. Den planlagte kapitalutvidelsen til en høy aksjekurs måtte skrinlegges. Interessen hos nye investorer var borte. Aksjer tegnet av ansatte i Morrows ble tilnærmet verdiløse og selskapet måtte i all hast foreta en redningsaksjon for å innfri ansattes forpliktelser knyttet til lånefinansierte aksjer tegnet til høy kurs.
For Morrows trenger ny kapital i et investormarked som ikke lenger tror på prosjektet
Flere av initiativtagerne har ikke tegnet nye aksjer i siste kapitalutvidelser. I stedet for å bli lykkelig utvannet i nye kapitalutvidelser til høy kurs er situasjonen blitt motsatt. Å Energi er nå blitt hovedeier i prosjektet med 49 % eierandel. Og med 49 % av risikoen hvis prosjektet mislykkes. Det var nok ikke det de hadde sett for seg.
Og den risikoen er ikke blitt mindre. For Morrows trenger ny kapital i et investormarked som ikke lenger tror på prosjektet. For rundt nyttår er kassa igjen tom. Derfor forventer Morrows at staten skal gå inn med et risikolån på hele 1,5 milliarder i prosjektet. Og gjør de det, så vil interessen hos investorene komme, mener Morrows. Administrerende direktør hevder at utenlandske investorer står klar med milliardbeløp. Hvem det er, og hvor forpliktende dette er, vet vi ingen ting om.
Pr. i dag har Morrows heller ingen storskala produksjon å vise til. Men den kommer nå, blir det sagt. Hvis lånet fra staten kommer. På tross av at både Freyr og nå Northvolt sliter.
Et statlig dilemma.
Så selv om fabrikken i Arendal ble åpnet av selve statsministeren, så er nok lånet av flere grunner en het potet. Det vil skape presedens, med mindre man stiller betingelser i form av ny kapital eller garantier fra eksisterende eiere og/eller investorer slik det vanligvis blir gjort. Eller at staten via Innovasjon Norge forutsetter at Morrows skaffer tilsagn fra andre om ny kapital, og at man vet hvem det i så fall er. Og slik jeg har oppfattet situasjonen, så tyder lite på at nåværende store aksjonærer vil forplikte seg ytterligere.
Et lån uten slike forutsetninger vil antagelig være et slag i lufta. For det vil fremdeles ta tid før Morrows vil klare seg uten nye tilførsler av kapital. Nåværende drift er jo bare et første byggetrinn. Virksomheten er egentlig ennå ikke startet opp for fullt. Og tida er i ferd med å renne ut; hvis ikke lånet er på plass før nyttår, så er løpet kjørt, sier Morrows.
Kraftavtale med Å Energi
Det er blitt kjent at Morrows har inngått en langsiktig kraftavtale med Å Energi, som jo nå er største eier i Morrows. Slike avtaler er av strategiske årsaker ofte viktigere for enkelte utenlandske investorer enn selve batterivirksomheten. På en måte får man del i norsk kraftproduksjon over lang tid, og sikrer seg fornybar kraft som er etterspurt. Og Morrows blir en stor bruker i norsk og europeisk sammenheng.
Slike avtaler skal i utgangspunktet være markedsmessige, og det er derfor underlig at Å Energi ikke ønsker å offentliggjøre denne. Samtidig er det i nasjonal interesse at avtalene fremmer bruk av kraften i Norge, og at den ikke helt eller delvis kan benyttes i andre sammenhenger.
For hvis det hele stopper opp, så vil neste skritt være skifteretten
En plan B?
Det eksisterer tilsynelatende ingen plan B hos Morrows. Jeg tror likevel at den kan foreligge, og at den samtidig er en joker i spillet som nå foregår. For hvis det hele stopper opp, så vil neste skritt være skifteretten. Der vil det sikkert bli gjort forsøk på en såkalt rekonstruksjon som innebærer at alle nåværende eiere blir nullstilt og må ta store tap. Kanskje er det nettopp dette scenariet som har gjort at Å Energi allerede har inngått en kraftleveringsavtale med Morrows, som de ikke vil offentliggjøre.
Hva nå – Arendal kommune?
Min sympati ligger hos Arendal kommune. De er blitt en brikke i et spill uten egentlig å være deltager i spillet. De har stilt sine beste lokaliteter til disposisjon med tro og håp om at dette skal gi nye og attraktive arbeidsplasser for byen og distriktet. Og mens de har mer enn nok med egne økonomiske utfordringer, er de blitt tilskuere med en høy inngangsbillett til et spill som i verste fall kan få større konsekvenser enn om fotballaget deres må rykke ned en divisjon.
Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no
留言