top of page
Forfatterens bildeArgument

Politikere og media

Kommentar 12.05.2023: Noen politikere snakker bare med journalister og media de liker. Medier med en kritisk vinkling nektes kommentar eller trues med utelukking. Det er mer utbredt enn mange er klar over, og tyder på at fremgangsmåten fungerer. I alle fall overfor noen medier.


Illustrasjon: Arbeiderpartiets toppkandidater. Adriana Ruiz (til venstre) og Kenneth Mørk, foto Ap

Av Bernt H. Utne, publisert 12.05.2023


Muggen minister

Sjefsredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad, brakte nylig en historie om en muggen statsråd og en nysgjerrig journalist som forsøkte å gjøre jobben sin. Artikkelen burde med profesjonelle politiske aktører i hovedrollene vært helt unødvendig å skrive. Men er det åpenbart ikke.


Kritiske medier straffes

For det første forteller artikkelen at sanksjoner og trusler mot journalister som ikke er samarbeidsvillige fungerer. For ellers ville jo ikke erfarne politikere benytte seg av slike virkemidler. Det er i seg selv en utfordring for pressefriheten som alle demokratiske politikere sier de setter så høyt.

Og for det andre er straff som reaksjon mot kritiske medier langt mer utbredt enn mange tror. For det er ikke bare Fædrelandsvennens journalister som opplever slik maktarrogant opptreden fra enkelte politikere. Det opplever vi i Argument Agder til stadighet.


Intervjuet med "Anarkisten i bystyret"

Første gang vi fikk føle pisken fra den politiske elite var da vi 1. september 2020 dristet oss til å publisere et intervju med Nils Nilsen. Intervjuet var ført i pennen av Terje Dragseth og Øyvind Andresen. Tittelen på intervjuet var Anarkisten i bystyret. Nilsen var på det daværende tidspunkt erklært "persona non grata" i alle politiske leire, og slapp ikke til i offentligheten med sine synspunkt. Det mente vi var prinsipielt feil i et samfunn som i følge FN er verdens mest pressefrie land. Nilsen var tross alt valgt inn på fast plass i bystyret, og en slik utfrysing av en bystyrerepresentant mente vi var et demokrati som det norske uverdig. I artikkelen presiserer vi at "Argument Agder ønsker en mangfoldig og nyansert debatt, og Nils Nilsens forståelse er hans oppfatning. Argument Agder har gitt dem som er mest omtalt mulighet til å svare på påstandene uten å få svar. Vi ønsker en åpen og saklig debatt, og alle berørte er velkommen til å kommentere intervjuet."


Utelukking av Argument Agder

Siden har ingen i Arbeiderpartiet i Kristiansand ønsket å snakke med oss. Det er snart tre år siden. Mange fra andre partier snakker med oss, og mange så gar svært gjerne. Men ingen fra Arbeiderpartiet. Begrunnelsen vi har fått høre er at vi har spredd Nilsens løgner, brutt god presseskikk, ikke kontrollert innholdet i Nilsens synspunkt, osv, osv. Men hvis Nilsen har oppfattet en sak eller hendelse på en bestemt måte, hvordan kan da andre si at han ikke har oppfattet den slik? Nilsens oppfatning er individuell. Den tilhører ham. Han kan ha misforstått, feiloppfattet og han kan bevisst eller ubevisst ha fordreid sannheten. Er fordreiningen bevisst har han løyet. Og nettopp derfor ønsket vi kommentarer for å få nyansert og korrigert Nilsens påstander .Som vi altså ikke fikk. Det vi derimot fikk var isolasjon, utfrysning og baktaling. Intet mindre. Fra et lokalparti som legger vekt på toleranse, åpenhet og inkludering.


Kenneth Mørk og en meningsmåling

20. april publiserte Fædrelandsvennen en lokal meningsmåling i Kristiansand som viste at Høyre var mer enn dobbelt så stor som Arbeiderpartiet, som bare fikk en oppslutning på magre 13 %. Noen dager senere, 24. april, la ordførerkandidat Kenneth Mørk (Ap) ut en meningsmåling på sin egen Facebookside.

Illustrasjon: Skjermdump av Kenneth Mørks FB-side 24. april

Der skriver han: "Ap er på vei opp på lokalvalgmåling" etterfulgt av tre røde rosetegn. Oppfordringen fra Mørk lyder "Bli med du også, så farger vi Agder rødt." Det Mørk ikke fortalte var at dette var en nasjonal måling for kommunevalget i Norge som helhet. Den viste en oppslutning om Ap på hele 24,5 %, men altså ikke et ord fra Mørk om at meningsmålingen ikke dreier seg om Kristiansand.

Dette var jo selvsagt interessant. Aps ordførerkandidat skryter på seg en meningsmåling for hele landet som om den skulle dreie seg om hans egen kommune, Kristiansand. Der han selv stiller til valg som ordfører. Mørk bekreftet etter hvert at målingen gjaldt hele landet. På spørsmål om hvorfor Ap i Kristiansand fikk så meget dårligere oppslutning enn gjennomsnittet for landet som helhet svarte han bl.a.: "Og så vet du jo at jeg ikke ønsker å gi kommentarer til AA" etterfulgt av smilefjes.


Tegn på politikere under press

Politikere som tror at de kan vinne valg gjennom sanksjoner og straff mot kritiske medier er på ville veier. Selvsagt. Det gjelder statsråder like mye som lokale ordførerkandidater. Egentlig er det et tegn på politikere under press, og som sliter i motbakke og motvind. For mediene skriver det de vil. Det eneste som oppnås gjennom utelukking, ignorering og sanksjoner er tap av innflytelse i mediepresentasjonen. Og forsøk på nedvurdering, underkjennelse eller fornærmelser fungerer heller ikke. For medias anerkjennelse og seriøsitet avgjøres av leserne, ikke av de politikere som omtales. Og leserne er også velgere. Det bør alle som søker politisk makt og innflytelse hele tiden ha i bakhodet.



Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no


Comentarios


bottom of page