top of page
Forfatterens bildeArgument Agder

Ryddesjau

Kommentar 19.08.2024: Det er behov for opprydding i den ideelle stiftelsen Sana.


Av Bernt H. Utne, publisert 19.08.2024


Til Fædrelandsvennen uttalte nyvalgt styreleder i den humanitære Sanastiftelsen, Harald Furre, 2. august at "vi går inn og rydder opp". Bakgrunnen var utbetaling av bonus til administrerende direktør Bjørn Halvorsen. Den hevdet Furre var "juridisk bindende".


Verdiutviklingsbonus begrenset oppad til 15 millioner kroner skulle bare utbetales ved opphør av arbeidsforholdet i stiftelsen

Tidligere styreleder Arve Danielsen uttaler skriftlig til Argument Agder at det i 2019 ble inngått en egen bonusavtale med Halvorsen da virksomheten var i ferd med å bli avviklet. Avtalen var gyldig fram til utgangen av 2024. To komponenter i avtalen er nå utløst, resultatbonus og verdiutviklingsbonus. Verdiutviklingsbonus begrenset oppad til 15 millioner kroner skulle bare utbetales ved opphør av arbeidsforholdet i stiftelsen. Danielsen var styreleder frem til sykemelding i 2022, og Halvorsen overtok da i tillegg til jobben som administrerende direktør også midlertidig vervet som styreleder. Like etter ga Halvorsen assisterende direktør Olav Lindebø ny ansettelsesavtale med egen bonusordning, uten at styret ble informert om dette. Før konstituering av nytt styre våren 2024 ba Halvorsen det gamle styret godkjenne endring av egen stilling til konserndirektør, med Olav Lindebø som ny administrerende direktør. Ved å endre stilling mente Halvorsen at forutsetningen for utløsning av verdiutviklingsbonus var innfridd. Avtalen om verdiutviklingsbonus forutsatte imidlertid at Halvorsen sluttet i stiftelsen. Det gamle styret avslo derfor kravet med begrunnelse at arbeidsforholdet ikke var opphørt, og ba det nye styret vurdere Halvorsens krav. Etter at det nye styret i slutten av juni hadde konstituert seg med Harald Furre som leder ble det inngått avtale om utbetaling av verdiutviklingsbonus på i alt 7,5 millioner kroner. Til fratrekk kom en låneavtale på 2 millioner kroner inngått ved Halvorsens ansettelse.



Furre mener at "det er viktig å se på dette i et historisk perspektiv". Altså over mange år. Bonusen kommer i tillegg til en lønn på 3,5 millioner. Lønnsposten utgjør altså for Bjørn Halvorsens vedkommende totalt 11 millioner kroner, og overskygger alle andre lederstillinger i landsdelen.


Omsetningen i 2023 steg som følge av flyktningestrømmen etter Putins angrepskrig i Ukraina med 100 millioner

Grunnlaget er en omsetningsvekst som angivelig skal ha gitt stiftelsen en kraftig verdiøkning. Styreleder Harald Furre er tilhenger av bonusordninger for å "stimulere den merkantile delen" av stiftelsen. Omsetningen i 2023 steg som følge av flyktningestrømmen etter Putins angrepskrig i Ukraina med 100 millioner. Som kommersiell motivasjonsfaktor har derfor verdiveksten liten relevans. Dessuten mener Furre at fastlønnen kan "være lavere hvis man har bonusordninger". Halvorsen skal nå for en lønn på 1,2 millioner jobbe i en 60 %-stilling, men han "står alltid til vår disposisjon når vi trenger ham" sier Furre.


Mot denne bakgrunn er det tankevekkende at Utlendingsdirektoratet (UDI) i løpet av det siste året har sagt opp hele tre kontrakter med stiftelsen Sana. Bakgrunnen for oppsigelsene skal i følge UDI være at "leveransen ikke samsvarte med oppdraget". Sanastiftelsen under ledelse av Bjørn Halvorsen har altså ikke levert det kunden har betalt for. Men Halvorsen har likevel fått en saftig bonus.


Det er all grunn til å ønske Harald Furre lykke til med ryddesjauen. Til det trenger han en effektiv kost. Alternativt må nye "koster" inn i styret. For i en humanitær stiftelse kan statlige midler med fiktive grep ikke kanaliseres inn i private lommer.



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no

Comments


bottom of page