top of page
Forfatterens bildeArgument Agder

Tramp i klaveret

Kommentar 17.01.2025: Som styreleder i Fornybar Norge har Steffen Syvertsen tatt til orde for tiltak som er gunstig for ham som konsernsjef i Å Energi. Det er en sammenblanding av roller som ikke er egnet til å styrke tilliten til hans ledelse.


Illustrasjon: Eksport av elektrisk kraft gir høye inntekter for kraftselskapene, av T. Vestaas

Av Bernt H. Utne, publisert 17.01.2025


Det vakte betydelig oppsikt da styreleder i Fornybar Norge, Steffen Syvertsen, tok bladet fra munnen, og uten filter gikk til frontalangrep på alle som er motstander av nye kabler til utlandet. Fornybar Norge er en landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for hele fornybarnæringen. Organisasjonen "jobber for fornybare og bærekraftige energiløsninger som bidrar til å kutte klimagassutslipp og skape nye arbeidsplasser og inntekter for Norge." Og nettopp derfor mener altså Syvertsen det er tvingende naturlig å fortsette med bygging av flere utenlandskabler. Som i realiteten betyr økte kostnader for norske forbrukere.


Og økte kostnader for norske forbrukere betyr økte inntekter for kraftbransjen. Der den samme Steffen Syvertsen er konsernsjef i et av de viktigste energiselskapene - Å energi. Som styreleder i Fornybar Norge bruker han altså sin posisjon til å jobbe for økte inntekter til det konsern der han selv er administrerende direktør. Og dermed forbedre konsernets økonomiske resultat på bekostning av abonnentene. Som må betale regningen for Syvertsens moraliserende argumentasjon. Han kan nemlig vanskelig tenke seg "noe mer usympatisk enn en styrtrik krigsprofitør som vil kutte kraftforsyning til andre land, mens vi ser sabotasje mot infrastruktur og er midt i det grønne skiftet."


Steffen Syvertsens kraftfulle utbrudd falt ikke i god jord. I en uvanlig direkte og kritisk kommentar karakteriserte sjefsredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen Syvertsen som "kongen på strømhavet". Som Ljøstad mente verken brydde seg om abonnentene, næringsliv eller eiere, og fikk sterk støtte i fra tidligere revisor Aage P. Danielsene i Argument Agder. Danielsen mente muligheten for eventyrlige inntekter for norske kraftprodusenter var den reelle årsak til Syvertsens ønske om flere utenlandskabler.


For velgerne vil naturlig nok i en sak som svir på pengepungen til innbyggere og næringsliv spørre seg om hvor Høyres lojalitet egentlig ligger.

Et enstemmig formannskap i Kristiansand vedtok onsdag 15. januar å "gjenvinne nasjonal kontroll over vårt strømmarked". Selv Høyres ordfører, Mathias Bernander, stemte for vedtaket, vel vitende om at det i sentrale Høyre-kretser vil vekke oppsikt. For det er i praksis et slag i "under beltestedet" for EU-partiet Høyre, som i alle sammenhenger ivrer for forpliktende internasjonalt samarbeid. Det vitner om at Høyre begynner å slite med følgene av egen politikk. For velgerne vil naturlig nok i en sak som svir på pengepungen til innbyggere og næringsliv spørre seg om hvor Høyres lojalitet egentlig ligger. Ligger den i Norge, eller kommer for Høyre internasjonale interesser i første rekke?


Saken er egentlig langt større enn bare spørsmålet om flere internasjonale kabelforbindelser. For Høyre med Erna Solberg sliter i likhet med Ap og Støre på meningsmålingene. Høyre er klart distansert av FrP i de siste meningsmålingene, og FrP har nå etablert seg som fremste forkjemper for nasjonale interesser i bl. a. energipolitikken. Og Bernander er ikke den eneste som vender Høyreledelsen ryggen i strømsaken. Tidligere ordførerkandidat i Gjerdrum, Jo Daniel Liseth, har f. eks. nå meldt seg ut av Høyre. Begrunnelsen er at partiet under Ernas ledelse har støttet en politikk som "påfører norske husholdninger og industri volatile strømpriser", og som i praksis "vil føre til en avindustrialisering av Vesten."


Når krybben er tom bites hestene sies det. Høyres velgerkrybbe synes nå å krympe, og da kommer motsetningene til syne. Men det er lenge til valget, og mye kan ennå skje. Og for konsernsjef Steffen Syvertsen kan 2025 fort utvikle seg til et "annus horribilis"!



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no

Comments


bottom of page