top of page
Forfatterens bildeArgument Agder

Vanlige folk - hva er nå det?

Synspunkt 22.08.2024: Vi hører stadig fra folk som selv mener de ikke tilhører skaren av "vanlige folk". Men hva er "vanlige folk"? Det motsatte ville vel være "uvanlige folk"



Av Knut Erik Severinsen, publisert 22.08.2024


Vi hører det hele tiden, spesielt fra kommentatorene i TV 2 og NRK. Det er liksom noe nedverdigende over bruken av dette ordet. Men i hvilken bås skal vi vanlige folk settes?


Før hørte vi stadig også om "de som sitter nederst ved bordet". Det var jo fattigfolk og de som trellet på gårder og slikt før i tiden. Uttrykket hører vi ikke så ofte lenger, heldigvis! Vanlige folk har overtatt, men er det så mye bedre?


Jeg har forsøkt å få ordet "vanlige folk" definert, men det er vanskelige enn først trodd. Arbeiderpartiet brukte jo slagordet under siste valgkamp "nå er det vanlige folks tur". Det partiet ikke sa noe om er hvem de mente var "vanlige folk". Og hva med Arbeiderpartiet selv? Regner de seg selv som "uvanlige folk"?


Kun annethvert år er stemmen til "vanlige folk" like mye verdt som "uvanlige folk".

En god venn av meg definerte ordene "vanlige folk" som:

  • Folk som ikke blir ivaretatt i dagens samfunn.

  • Folk som ikke har noe som helst talerør i det offentlige rom

  • Lavtlønnede og fattige som lever på og under halvparten av den såkalte medianinntekten, og som er usynlige for både den snakkende klasse, middelklassen, politikere og store deler av embetsverket.


Dette er selvsagt en del av sannheten, men folk som går på jobb, betaler sin skatt og avgifter og lever sitt liv i stillfarenhet blir vel også regnet inn?


Ordene "vanlige folk" har noe nedverdigende over seg. For uvanlige folk ser ned på denne gruppen som et nødvendig onde. Kun annethvert år er stemmen til "vanlige folk" like mye verdt som "uvanlige folk". Det er altså ved valg, og kan heldigvis ingen ta fra oss.


Dessverre er det mange som ikke benytter seg av valgretten. Det er så synd som det går an å si det. Så er det mange som stemmer det familien alltid har gjort, uten å tenke over eller å ha lest et eneste partiprogram. Det er også veldig synd.


En bystyrerepresentant fra ytterste venstre fløy definerte seg ikke lenger som "vanlige folk" kunne jeg forleden lese på en FB-tråd. Da må grensen for å komme ut av båsen "vanlige folk" være lav.

Har noen venner vendt deg ryggen i det siste? Kan grunnen være at de ikke lenger definerer seg selv som "vanlige folk"?



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no

댓글


bottom of page