top of page
  • Forfatterens bildeArgument Agder

Veien videre



Av redaksjonen, publisert 18.09.2024


Da tilfanget av publiseringsverdige artikler avtok merkbart utover vinteren bestemte redaksjonen i mars å legge Argument Agder på sparebluss. Siden har vi "holdt koken", men med noe lavere publiseringstakt enn tidligere. Likevel har vi maktet å presentere flere nye artikler pr uke for våre lesere, og for tiden synes tilfanget av interessante tekster å være svakt økende.


Målsettingen med nettmagasinet har vært å øke mediemangfoldet og styrke bredden i den offentlige debatt. Ved å publisere maktkritiske artikler fra samfunnsengasjerte innbyggere har vi ønsket vi å presentere synspunkt som ofte ellers ikke slipper til i regionens etablerte medier. Det har vi lykkes med, og vi registrerer at våre synspunkt og innspill blir tatt på alvor i brede lag av befolkningen.


Ytringsfriheten, som formelt er beskyttet i FNs menneskerettighetserklæring, skal sikre alle retten til å ytre seg. Denne ytringsfriheten tar vi alle for gitt. Men i Kristiansand var ytringsfriheten under alvorlig press da Argument Agder startet opp i mars 2020. Bitterheten, for ikke å si hatet, boblet i de kretser som hadde fått sin innflytelse og makt barbert ved kommunevalget i 2019. Nåde den som hadde den frekkhet og uforskammethet til ikke å fordømme valgresultatet og det bedrag som de avvalgte mente hadde funnet sted. Argument Agder inntok fra første stund en annen inngangsvinkel til problemstillingen, og høstet mye pepper og direkte forakt for det. Men vår holdning var (og er) at når tusener av velgere vender gamle politiske kandidater og partier ryggen er det deres gode rett. For velgerne er i et demokrati suverene, og de er ikke idioter.


Noen av de sakene vi har satt et kritisk lys på er nå avklart. Andreas Hus, det private barnepalliasjonsenteret på Eg, er under avvikling med store offentlige tap. Som vi gjennom en rekke kritiske artikler beskrev og forutså. Og mottok lite annet enn eder og galle fra de deler av det politiske spektrum som støttet prosjektet. De sitter nå musestille, og slikker sine "politiske sår".

Kunstsilo er åpnet med brask og bram, og stemningen har snudd kan Fædrelandsvennen berette 4. september. Mens 56 % av innbyggerne i Kristiansand var mot Kunstsilo i 2019 er det nå bare 22 % som er negative til kunstmuseet. I Argument Agders anmeldelse etter åpningen i mai fikk selve bygget terningkast 6, kunsten terningkast 4. Museumsbygningen er utvilsomt topp, kunsten holder til dels mål, men om driftsøkonomien for et slikt museum i Kristiansand er liv laga fremstår fortsatt som et åpent spørsmål. Og der er vi ved det sentrale punkt. Som vi først får en pekepinn på når regnskapet for første fulle driftsår er klart våren 2026.


Men i mellomtiden har nye saker dukket opp. Den humanitære Sanastiftelsen har gjort gode forretninger på flyktningekrisen som følge av krigen i Ukraina. Og har under sin nye styreleder, tidligere ordfører og Kilden-direktør Harald Furre, belønnet ledelsen rikelig med generøse bonuser. Samtidig tårner de økonomiske fordringene mot stiftelsen seg opp med krav om personlig ansvar for styreleder og styre. Og nå har Stiftelsestilsynet kunngjort at de skal sjekke om bonusutbetalingene var lovlige.

I den nye bydelen på Odderøya, Kanalbyen, har regnskapsanalyser presentert i Argument Agder avslørt omfattende samrøre mellom utbyggingsselskapets eierskap og utførende entreprenør. Det har medført at de private samarbeidspartnerne så langt har hatt tre ganger større utbytte enn Kristiansand Havn. Som var den som skulle profitere på utbyggingen for å sikre økonomi til ny havneutbygging.


Dette er saker vi med sikkerhet kommer tilbake til. Vi vil fortsette å våge der andre tier, og gjennom konstruktiv og kritisk vinkling på aktuelle saker være med å prege samfunnsdebatten.


Argument Agder er et dugnadsprosjekt av samfunnsengasjerte mennesker. Selv om våre kostnader for driften av nettmagasinet er lave og under kontroll, trenger vi inntekter for å betale løpende utgifter. Hvis du ikke ønsker å stå som medlem er vi takknemlig for alle bidrag uansett størrelse. Og våre medlemmer og støttespillere minner vi om årskontingenten for inneværende år (300 kr) .


Dersom du ikke har registrert deg før og ønsker å bli medlem kan du kan gjøre dette ved å trykke på lenken STØTT ARGUMENT OG BLI MEDLEM øverst til høyre på nettsiden vår. Bankkonto: 3060 37 54898, Vipps-nummer: 604310.



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no

Comentários


bottom of page